Woonhuis Delfgauw, Delfgauw

‘Wonen rondom een centrale hal’

Het huis is ontworpen voor een familie met drie kinderen en staat op een klein kavel met buren aan drie zijden. Aan de vierde zijde, op de avondzon, is ruim uitzicht. Vanwege de krappe locatie en de gebruikseisen van een zich ontwikkelend gezin is een huis ontworpen met een rijke variatie aan binnenruimten.

De ruime keuken, met uitzicht op de voordeur en de zuidtuin, is ruimtelijk verbonden met de eetplek, die op haar beurt aan de westtuin en de veranda ligt. Hier kan het gezin overdekt buiten eten. De eetplek staat in verbinding met het zitgedeelte, dat op het uitzicht en de avondzon is gericht. Aan het zitgedeelte grenst een aparte ruimte, bijvoorbeeld voor de tv. Vanaf deze plek is er ook contact met de werkhoek op de eerste verdieping. Op de verdieping bevinden zich drie kinderslaapkamers en een apart slaap-werk gebied voor de ouders.

Alle ruimtes zijn afzonderlijk bereikbaar vanuit de dubbelhoge centrale hal. De vertrekken aan de tuinzijde hebben een extra hoge verdiepingshoogte gekregen. De differentiatie in gebruiksruimten komt daardoor terug in de hoogte. Aldus ‘ontwikkelt’ het huis zich over de diagonaal van entree via hal richting het uitzicht.

Het vaste interieur vormt een integraal onderdeel van het ontwerp. De keuken, kasten, betimmeringen, verdiepingsvloer, trap en kozijnen zijn uitgevoerd in eiken.

Download pdf

Opgave
particuliere woning
Locatie
Delfgauw
Ontwerp | Realisatie
2006 | 2009
Opdrachtgever
fam. De Jong - Van Geenen
Aannemer
Aannemersbedrijf Kalkman, Delfgauw
 (Foto: Jannes Linders)
 (Foto: Jannes Linders)
 (Foto: Jannes Linders)
 (Foto: Jannes Linders)
Centrale hal (Foto's: Jannes Linders)
Werkplek (Foto: Jannes Linders)
 (Foto: Jannes Linders)