Orkide, Rotterdam Oude Noorden

Orkide is een fraai woongebouw, zorgvuldig ingepast in de historische context van het Rotterdamse Oude Noorden en afgestemd op de specifieke wensen van de bewonersgroep van Turkse ouderen.

Acht jaar geleden nam stichting Havensteder het initiatief voor dit gebouw. De Turkse ouderen hebben bijna een leven lang gewerkt en gewoond in Nederland en wilden graag de oude dag met elkaar doorbrengen.

Het plan is opgebouwd uit een aantal verschillende woningtypen. Wat alle typen gemeen hebben is een grote keuken - om uitgebreid te koken en flinke voorraden te kunnen bewaren - die is afgesloten van de woonkamer. In plaats van een dichte scheidingswand is hiertussen een pui geplaatst. Op deze manier kunnen de vrouwen en de mannen in een aparte ruimte zitten. Aan alle woonkamers grenst een (grote) slaapkamer die via een schuifdeur in verbinding staat met de woonkamer.

Op de begane grond bevindt zich een gezamenlijke activiteitenruimte met de entree op de hoek van de straat. Deze ruimte heeft een wijkfunctie. De positie op de hoek van de straat past goed in het Oude Noorden, met vaak winkeltjes op de hoek van de straat. De entree van de woningen is geplaatst in de zijstraat (Gerard Scholtenstraat). De woningen op de hoek, boven de gezamenlijk ruimte, hebben geweldig uitzicht met ramen naar alle kanten.

Orkide heeft een fraai gedifferentieerde gevel gekregen van metselwerk in combinatie met banden, panelen en een dakbeëindiging van prefab beton. Het gebouw voegt zich hiermee zorgvuldig in de historische 19e eeuwse context. In contrast met de straatgevel is de gevel aan het binnenterrein juist heel licht en transparant uitgevoerd. Vides in de slanke betonnen galerijplaten zorgen voor licht en creëren een meer privé buitenruimte.

De entreehallen zijn afgewerkt met houten lambrizeringen en plafonds in combinatie met echt turks blauw-wit tegelwerk.

Het plan is in een design & construct principe aanbesteed met Waal Bouw uit Vlaardingen als aannemer. De bewonersgroep van Turkse ouderen is heel blij met het resultaat. “Hier voel ik me thuis, hier wil ik oud worden”.

Download pdf

Opgave
Residential building for Turkish elderly
Overige functies
gemeenschappelijke ruimte
Locatie
Rotterdam Oude Noorden
Ontwerp | Realisatie
2006 | 2011
Opdrachtgever
Havensteder (voorheen PWS Vastgoedontwikkeling)
Aannemer
Waal bouw, Vlaardingen
Publicaties
Algemeen Dagblad - PDF
 (Foto: Jannes Linders)
 (Foto: Jannes Linders)
 (Foto: Jannes Linders)